Argeșul frumosȘtefănești

Din dragoste pentru Brătianu, de la Muzeul Golești.Imagini în premieră cu obiectele Brătienilor păstrate la Golești

Încet și sigur, orașul Ștefănești devine localitatea marilor muzee și a instituțiilor de cultură. După Muzeul de la Golești, în curând(sperăm) își va deschide porțile și Muzeul Brătianu de la Florica. Dacă s-ar găsi o soluție și pentru Casa ”Liviu Rebreanu” iar Centrul Cultural Ștefănești ar funcționa,totul ar fi minunat.

Dincolo de disputele politice și alte mondenități, toată România și-a dat mâna să contribuie la înzestrarea Muzeului Brătianu cu ce au avut mai valoros. A fost o datorie de onoare, o recunoaștere a meritelor acestei familii care a făcut România Modernă, Muzeul Golești neputând să nu răspundă la invitația secretarului de stat Liviu Brătescu și Iustin Dejeanu, managerul instituției amintite.

In cadrul expozitiei permanente de la noul deschis Muzeu Bratianu exista o mica expozitie realizata cu obiecte din Patrimoniul Muzeului Golesti.
Este vorba despre 16 obiecte, care au apartinut familiei Bratianu.
Astfel, Muzeul Golesti se alatura marilor muzee din Romania, care participa la constituirea expozitiei de baza din noul Muzeu Bratianu- Muzeul National de Istorie, Muzeul National Peles, Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman.


Lista de obiecte este urmatoarea: fotografie cu Gh. I. Brătianu, în costum naţional, o litografie din 1772 de origine englezească, o carpetă orientală,două acuarele din 1902 cu tineri şi animale, fotolii scaune, faţă de masă cu motive ţărăneşti ( Elisa Bratianu, probabil), un press-papier U.D.R.,cutie bridge, maşină de cusut Haumann,valiză piele,ladă pentru păstrat tacâmuri, una cutie pentru păstrat plăci de patefon,covor cu motive naţionale, bar lucrat în picior de elefant.

Articole similare