De ieri, 7 localități din Argeș au intrat în patrimoniul UNESCO pentru castrele din Limesul Daciei
Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a decis sâmbătă 27 iulie, la New Delhi, includerea a încă două obiective culturale din România în lista patrimoniului universal.
Este vorba despre Ansamblul Monumental Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu și granița imperiului roman (Limes) din Dacia.
Mai mult de jumătate din traseul limesului transalutan (circa 125 km din totalul de 235 km) se află pe teritoriul judeţului Argeş, judeţ pe care îl străbate în diagonală, de la sud-vest la nord-est. Din totalul de 15 castre de pe întregul limes transalutan, două treimi (zece castre) sunt situate pe sectorul argeşean: Urluieni – două castre, Izbăşeşti, Săpata de Jos – două castre, Albota, Purcăreni, Câmpulung – „Jidova” – două castre şi Rucăr – „Scărişoara”. La acestea se adaugă şi situl de la Voineşti, între Câmpulung şi Rucăr.Situaţia actuală a acestor monumente de epocă romană (sec. II-III p.Chr.) este una extrem de vitregă, în absenţa unui program coerent care să ducă la salvarea şi punerea lor în valoare. Unica excepţie este reprezentată de castrul de piatră de la Câmpulung – „Jidova”, singurul vizitabil şi transformat în muzeu de sit. Restul castrelor nu sunt nici măcar marcate. Amplasate pe terenuri agricole care astăzi sunt proprietate privată (Urluieni, Săpata de Jos, Voineşti, Rucăr), în păduri de asemenea proprietate privată (Izbăşeşti), suprapuse de edificii contemporane (Albota) ori chiar distruse de factori naturali cumulaţi cu intervenţii antropice (Purcăreni), aceste monumente ale antichităţii sunt tratate de autorităţile locale şi de organismele instituţionale abilitate cu salvarea, protejarea şi promovarea lor cu ignoranţă, nepăsare şi indiferenţă.
Limes înseamnă granița Imperiului Roman, iar dosarul României a avut un singur monument, Frontierele Imperiului Roman.
Pe teritoriul României, în Limes Dacicus există peste 70 de situri importante, care încep din Banat, trec prin Munții Apuseni, spre nord – vestul Transilvaniei, prin 18 județe: Sibiu, Sălaj, Bistrița Năsăud, coboară prin Harghita, Covasna, Mureș și cele două linii: Alutană și TransAlutană care trec pe de-o parte prin Brașov, Sibiu, Vâlcea, Olt, iar cealaltă prin Brașov, Argeș și Teleorman.
Împărații Hadrian şi Antoninus Pius n-au considerat că dacii au fost total pacificaţi în urma războaielor daco-romane din 101-102 şi 105-106 (când Dacia a fost cucerită şi transformată în provincie romană) şi au luat măsuri în consecinţă, construind linia fortificată de la răsărit la Olt, numită Limes Transalutanus.