Argeșul frumos

COCOȘII ALBI ȘI OAMENII FRUMOȘI DIN VINEREA MARE ÎN COMUNA IZVORU

Pentru sufletul celor morţi fără lumânare, tradiţia la Izvoru,în Sudul Argeșului, păstrează cu sfinţenie un obicei inedit pentru slujba din Vinerea Mare. Un cocoş alb este dus la biserică şi altfel se crede că cel „adormit“ va avea lumină pe lumea cealaltă.
Pe lângă aducerea cocoşului alb la biserică: familia celui trecut în lumea drepţilor fără lumânare dă de pomană şi câteva pungi cu alimente, acesta fiind altul dintre obiceiurile din Vinerea Mare. Tradiţia spune că, după ce trei ani la rând membrii familiei celui dispărut participă la acest ritual, mortul va avea, în sfârşit, o lumină aprinsă la cap. Imediat, după Înviere cocoşul este dat de pomană preotului, alături de o lumânare aprinsă. Urmând obiceiurile din Vinerea Mare, credincioşii cred că prezenţa cocoşului alb aminteşte de lepădarea Sfântului Petru de Iisus.
Biserica de la Izvoru,o construcție foarte trainică,făcută pesemne de maeștrii pricepuți la 1701,are în zidul ei o cămară unde toți cocoșii gălăgioși sau obosiți după ore de slujbă sunt dați preotului la sfârșitul serii,înainte de miruirea credincioșilor.

Articole similare