Argeșul frumosPersonalități

CINE SUNT STRĂMOȘII BRĂTIENILOR ȘI DIN CE ȚARĂ PROVENEAU

La Cepari, pe Valea Topologului, în județul Argeș, la Biserica Înălțarea Domnului, găsim primele imagini cu strămoșii familiei Brătianu. Pictura în stil neobizantin datează din secolul XVIII și îl înfățisează pe căpitanul de plai al Țării Loviștei, Balotă împreună cu toată familia sa.
Brătienii de pe Valea Vâlsanului poate ar fi rămas aceași moșneni argeșeni, boieri mărunți, cu venituri limitate și fără anvergură, dacă Iene Brătianu nu o lua de nevastă pe Safta, fiica bogaților stăpânitori ai Văii Topologului, a numeroase proprietăți și în Vâlcea sau în Teleorman, dinastia lor devenind una spectaculoasă și benefică României.

Safta Balotă era fiica lui Iordache și nepoata clucerului Balotă din Cepari. Despre tatăl lui Iene Brătianu aflăm că era socotit ”mămular”iar fiul purta straie țărănești înainte de căsătorie.Cea care a dat-o de soție este chiar Safta- soția clucerului(foto) care a crescut-o după ce un fiu i-a fost omorât iar Iordache Balotă murise și el.safta balota ade30
Iene și Safta Brătianu au fost părinții lui Dincă, prefect de Argeș și tatăl marelui Ion C. Brătianu care la rândul său a fost căsătorit cu apriga Anastasia Tigveanu, familia locuind între Tigveni și Pitești.
Dar cine sunt acești strămoși înfățișați de pictor bogați, purtând cele mai scumpe și ”fashion” haine ale timpului lor, paftale scumpe, gulere din dantelă după model polonez, bijuterii, rochii din brocard, caftane și alte podoabe care exprimau o stare de bine materială și socială?
Din pisanie aflăm numele lor: ”Jupân Ştefan vel clucer Zaharia sin Balotă, Costache jupan Sava, cocon(i) Iordache, Gheorghe, Constantin,Matei, Șerban, Pârvu, Ilinca, Mira întru cinstia și lauda Sfintei Înălțări a Domnului Iisus Hristos, în urma bisearicei, cei vechi care o au fost făcut de dumnealui jupân Dragomir, vel vornic Cepariu, strămoș vornicului vel armaș Cepariu, de la leat 7041 (1533).”
Povestea familiei este fascinantă și se pierde în negura istoriei când se pare câ, alături de Negru Vodă a trecut munții Ceparo, întemeietorul localității. Impresionat de frumusețea locurilor, căpitanul Dragomir Ceparo s-ar fi stabilit aici. Primul Ceparo pe care îl cunoaște istoria datează din perioada Consulatului Cicerone de la Roma, iar hrisovul lui Neagoe Basarab din 1519 vorbește despre ”vlastelinul Dragomir Ceparo”balota b84dc
Neamul său nu s-a stins fiindcă deși ultimul Ceparo, Ivașco, a fost otrăvit de un boier după un ospăț unde a participat și domnitorul, pe la 1650, pentru niște moșii, fiica acestuia Despa devine soția căpitanului Balotă. Neagoe Basarab însuși îl adusese pe un Balotă căpitan de oști tocmai din Sicilia. După ce s-au căsătorit, căpitanul Balotă a plecat 7 ani în Italia de unde se întorsese atât de bogat încât făcea bani „arie” în curtea sa și turna bani acolo apoi punea un cal să treacă peste ei.Când au fost prădați de hoți și au rămas fără muniție, Despa turna bani în tipare de gloanțe.
Familia Balotă este recunoscută și pentru generoasele sume de bani donate de-a lungul timpului pentru restaurarea Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, Dincă și Anastasia Brătianu precum și alți membrii ai familiei fiind îngropați aici.

Ultimul Brătianu locuiește în S.U.A.,este ofițer, precum strămoșii săi căpitani de oști și se numește tot John(Ion).

Articole similare