Argeșul frumosPersonalități

CINE ESTE STRĂMOAȘA ARGEȘEANCĂ A PRINȚULUI CHARLES?

La fel de influentă ca sora ei Velica,iubita lui Mihai Viteazu,soție a lui Vlad(nepotul lui Petru Șchiopul)și a ambasadorului,văr al Papei,Fabia Genga,Zamfira Norocea este argeșeanca datorită căreia familia regală a Marii Britanii se poate lăuda că se trage din Draculea.

Ivan Norocea, tatal Zamfirei, a fost inalt dregator muntean,Logofăt de Pitești, apoi ambasador al Transilvaniei. A pribegit ani de zile prin Ardeal, dupa ce si-a pierdut functia din Tara Romaneasca, si a fost considerat de istorici una dintre cele mai spectaculoase figuri politice din secolul al XVI-lea. Ivan Norocea i-a slujit pe doi dintre marii conducatori ai vremii, pe Sigismund Bathory si pe Mihai Viteazul, iar influenta sa in Transilvania se va dovedi decisiva in stabilirea legaturilor de familie dintre nobilimea munteana si cea ardeleana. Caci, prin casatoria Zamfirei cu marele ambasador al Transilvaniei la Inalta Poarta, Peter Racz de Galgo, Zamfira este cea care duce sangele Basarabilor munteni in spectaculoasa increngatura de relatii la capatul careia se gaseste azi Printul Charles.

Opt generatii dupa Zamfira se naste, la 1812, Claudine Rhedey, care mosteneste sangele albastru al catorva dintre cele mai sonore familii nobiliare din Transilvania: Racz de Galgo, Kendeffy de Malomviz, Inczedy de Nagy-Varad si Rhedey de Kis-Rhede, care s-au inrudit de-a lungul timpului prin casatorii succesive. (Multi dintre nobilii maghiari ardeleni au nume cu radacini romanesti: Racz (Ratiu), Kendeffy (Cande). Mai mult ca sigur ca e vorba de cnezi locali (cum e cazul lui Cande) care s-au maghiarizat in perioada dominatiei unguresti asupra Ardealului, pentru a obtine avantaje politice. – n. red.) Dupa Zamfira, Claudine reprezinta al doilea punct de inflexiune al genealogiei Printului Charles. Daca Zamfira a legat sangele nobil romanesc de cel unguresc, superba Claudine a dus legatura mai departe, mai intai in familia imperiala germana, iar de acolo in cea regala britanica, dupa casatoria fiului sau Franz, duce de Teck, cu Printesa Mary Adelaide de Cambridge. Povestea dramatica a Claudinei, una dintre cele mai frumoase femei ale timpului sau, pe care viitoarea regina Mary, consoarta regelui George al V-lea si bunica a reginei Elisabeta a II-a, a cultivat-o cu religiozitate in familie, il va face, peste ani, pe Printul Charles sa se apropie tot mai tare de Transilvania, locul .acela in care, in preajma lui 1600, a inmugurit „crenguta” ce duce de la Basarab I Voievod si pana la Printul Charles.În biserica greco catolică din Teiuș se mai păstrează un tablou votiv cu Petru și Zamfira Rațiu,iar când au fost deshumați,ea avea o rochie verde brodată cu aur iar el o armură de cavaler.

Să sperăm că pe viitor iși va aduce aminte și de tatăl Zamfirei și va trece munții la Pitești,pe urmele lui Ivan Norocea.

Articole similare