Argeșul frumos

CEA MAI IMPORTANTĂ ICOANĂ DIN LUME,FĂCĂTOARE DE MINUNI ȘI PICTATĂ DE UN APOSTOL SE GĂSEȘTE ÎN ARGEȘ

Mulți au auzit de Mânăstirea Nămăiești sau de o icoană care te ajută dar câți știu de fapt cât de valoroase sunt pentru lumea orodoxă?

 

Din dorinţa Maicii Domnului, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca trebuia să picteze 12 icoane „cu adevăratul chip al Fecioarei Maria”. Cei 12 Apostoli ai lui Hristos aveau misiunea să plece în toate „colţurile pământului” să propovăduiască Evanghelia, iar fiecare apostol urma să poarte cu sine o astfel de icoană.

Poposind pe meleagurile dacilor, Sfântul Apostol Andrei a căutat un templu păgân cu un preot pe care să-l convingă cine este adevăratul Dumnezeu şi să-i dăruiască icoana. Negăsind pe nimeni în drumul său, Sfântul Apostol a lăsat icoana într-o nişă din stânca unui deal şi a rostit: „ Noma est!” (Nu e nimeni!), iar aceste cuvinte au devenit Nămăieşti.

După unii istorici, acest locaș ar fi fost o catacombă creștină de pe timpul romanilor, după alții un templu închinat zeului Zamolxes,oricum biserica datează de pe vremea ”pogorârii”lui Negru Vodă și a neamului său din Țara Făgărașului și Almașului pe Argeș în jos.

Tot legenda spune că Maica Domnului a apărut în visul unor ciobani, care-şi păstoreau turmele pe acele meleaguri şi i-a îndemnat să sape sub stânca pe care dormeau, pentru că acolo vor găsi o icoană „cu adevăratul său chip”. De asemenea, în acel vis, Maica Domnului le-a mai spus că, în acel loc, să ridice o biserică în cinstea sa care să devină „loc de vieţuire şi de închinăciune pentru 30 de suflete”. Documentele vremii spun că biserica a fost săpată în stâncă cu dalta şi ciocanul. Totodată, locul icoanei a rămas acelaşi, în partea stângă a altarului, aşa cum a dorit Maica Domnului şi icoana nu a putut fi restaurată, deoarece peste noapte pictura dispărea,parcă Maica Domnului vroia ca icoana să păstreze doar „chipul său cel adevărat”.

A fost înrămată în argint, în anul 1798. Este renumită pentru ajutorul dat femeilor care se roagă la ea în speranţa că vor putea avea copii, pentru vindecările miraculoase ale unor afecţiuni grave, dar şi pentru aplanarea conflictelor familiale.În lume mai există doar două astfel de icoane,una se păstrează la Vatican,cealaltă în Grecia.

Din punct de vedere energetic,la fel ca și Cetățuia sau Corbii de Piatră,această micuță biserică rupestră din Valea Mare Pravăț are o putere nebănuită,mii de pelerini alergând ca la un ajutor grabnic săptămânal.

 

Articole similare