Cântecul din Argeș care a însuflețit echipa României de fotbal. Întreaga poveste, aici!
Înainte partidei dintre Ucraina și România, pe arena din München, gazdele au ales piesa „Ciuleandra”.
Când spui Ciuleandra, renumitul joc al cărui ritm accelerează progresiv, negreșit te gândești la magistrala interpretare a Mariei Tănase sau la romanul omonim de Liviu Rebreanu.
De origine străveche, dansul era închinat cultului solar și practicat într-un ritual inițiatic geto-dac de trimitere a solului la ceruri. Preluând jocul original (com. Ciofrângeni, jud. Argeș), Maria Tănase îl dozează prin strigături-comenzi din ce în ce mai repezi, dezlănțuind până la sfârșit o adevărată euforie a ritmului care îl prinde pe ascultător ca într-un vârtej. Își dă concursul orchestra Nicușor Predescu. Înregistrare Radio România din anul 1956.
A existat și un film ecranizat de Sergiu Nicolaescu și turnat la Muzeul Golești în anii 80.
Nu în ultimul rând, la Munchen, în 14.05.2017 a fost înființat Ansamblul de dansuri populare ,,Ciuleandra München „care a dus la înființarea Asociației Ciuleandra Bavaria in 23.04.2020 în speranța unor frumoase colaborări și integrarea cetățenilor români în Germania.
Mitul Ciuleandra este unul dintre cele mai vechi mituri închinate cultului solar, a cărui arie de răspândire este spaţiul est şi sud-est european.Sânzienele sau Drăgaicele reprezintă forme târzii ale mitului Ciuleandra, numele de Sânziene fiind de origine daco-romană, iar Drăgaica s-a suprapus peste cel de Sânziene într-o perioadă şi mai târzie, respectiv aceea a influenţei slave asupra vocabularului român.