Argeșul frumos

Astăzi este ziua cea mai frumoasă a Argeșului

În a doua duminică din mai, Legea 102/2015, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015, prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care să „se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”. Argeșul are cele mai frumoase costume populare devenite faimoase în toată lumea prin Henri Matisse care a pictat în anii 40 ia noastră, prin Yves Saint Laurent care a făcut în anii 80 o colecție de modă inspirată de costumele românești dar și prin reginele României care au transformat portul popular din Argeș și Muscel în simbol regal.
Costumul popular este, poate, una dintre cele mai importante mărturii ale culturii unui popor. Nu întâmplător, de mai mulți ani, în Argeș are loc cea mai mare paradă din țară în a doua duminică a lunii mai, organizată de Școala de Arte și Meserii Pitești. Și anul acesta, în Piața Vasile Milea sunt așteptați argeșeni în straie populare din tot județul începând cu orele 14.

Sărbătoarea din acest an, coincide fericit cu un alt moment strălucitor al Argeșului: 9 mai 1866- ziua când Carol care, însoțit de Brătianu, este așteptat la Pitești de către generalul Golescu din partea locotenenței domnești a Principatelor Române. De aici, fără să întârzie, trecând pe podurile de lemn Argeșul și Râul Doamnei alaiul a ajuns la Golești unde a rămas peste noapte, Florica- reședința lui Brătianu, nefiind încă atât de spațioasă și potrivită pentru un viitor rege. Zinca Golescu și toate femeile din familia Racoviță și Golescu l-au întâmpinat în costume populare.

Tot într-o zi de 9/21 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României faţă de Imperiul Otoman. În spatele acestei realizări, pe lângă jertfa ostaților de la Plevna sau Vidin a existat viziunea și determinarea argeșeanului Ion C.Brătianu. șeful guvernului.

Globaliștii sărbătoresc astăzi Ziua Europei și cu riscul să fim subiectivi zicem și noi că primul român care a vrut în Europa și ne-a adus-o mai aproape era tot un boier argeșean- Dinicu Golescu.

Articole similare