Argeșul frumos

Argeșenii din Diaspora la evenimente prestigioase

Un banc mai vechi zicea că dacă strigi în metroul de la Roma sau Barcelona ”domnule președinte”, cei care îți vor răspunde sunt românii din Argeș, fiindcă argeșenilor le plac funcțiile și chiar dacă pleacă prin țări străine, într-un timp scurt ajung să ocupe posturi cheie, își fac asociații, sunt cultivați de ambasade și primării sau ajung să candideze.

La Roma, Constantin Șorici are una dintre cele mai mari asociații, la fel Angela Petre la Madrid și exemplele pot continua.

Adrian Junoiu de la Castellon, un român de pe Valea Topologului, adus în politică de primarul Dragoș Boncea, a fost oaspetele unui important eveniment unde au fost prezenți premierul României, Nicolae Ciucă, ambasadorul nostru în Spania, domnul Bologan și multe alte oficialități.

Spania are o politică strictă împotriva dublei cetățenii, până acum singura țară europeană cu care are un astfel de acord este Franța, țară care a cunoscut un important val migrator spaniol. România a devenit, singura țară europeană care va beneficia de recunoașterea Diasporei recente. Este rezultatul unui foarte lung efort diplomatic, dar și o recunoaștere a importanței comunității românești din Spania, bine integrată și care aduce mari beneficii țării de adopție.

Și în Franța consulul general de la Lyon, doamna Anca Opriș, organizează mereu evenimente prestigioase de la care argeșenii nu lipsesc, Radu Boncea de la Grenoble a participat aseară la o recepție într-o locație de basm.

Chiar dacă România nu îi promovează, ei își fac datoria în fiecare zi, fiind adevărați ambasadori fără portofoliu.

Articole similare