Eveniment la superlativ absolut pentru liceenii din Argeș
Aseară, la Teatrul Alexandru Davila, 330 de elevi de excepție din mai multe licee din Argeș au avut parte de o conferință cu scopul de a genera o cultură a discuțiilor argumentate și constructive care să-i aducă împreună pentru realizarea unui scop comun și nu să îi îndepărteze prin frustrare și neînțelegere și să ofere tinerilor dezbateri altfel.
Evenimentul s-a numit „Contezi” și a avut ca scop dezvoltarea personală într-o lume cu busola pierdută. Tematica a fost „Eu, în oglindă”.
Inițiativă a fost a Asociației Generale a Profesorilor de Limba Franceză Argeș-ASFRAN și a Asociației Academia Copiilor Inteligenți- ACI și toată lumea a fost invitată.Ediția actuală a fost susținută și de Colegiul Național ”Alexandru Odobescu” din Pitești. Însuși domnul Dumitru Tudosoiu, inspector general la IȘJ Argeș, a fost poftit la eveniment dar nu a ajuns până la final.
Toni Grecu și Cătălina Grama(Jojo) au abordat mai multe subiecte despre situațiile cu care se confruntă tinerii, au evocat întâmplări din perioada adolescenței lor și au răspuns la întrebările ambitioșilor elevi din tot județul care timp de două ore au ascultat cu răsuflarea tăiată.
Încă de la început Toni Grecu a stabilit cu cei prezenți un mijloc de comunicare fantastic ce poate ține locul unui sondaj de opinie.Când s-a făcut prezența pe vârste s-a aplaudat în funcție de clasă, cei mai mulți au fost din clasa a XI-a. Când a întrebat cine se uită la televizor 30 la sută a aplaudat iar la device-uri au aplaudat toți. Când Jojo a întrebat cine cunoaște liceeni care consumă droguri a aplaudat cam jumătate de sală. Se aude?
Deși organizatorii nu și-au dorit politizarea evenimentului, momentul de aseară trebuie luat în considerare de toată clasa politică, poliție, asociații și forțe care pot contribui la un bine comun pentru acestă generație expusă. În astfel de contexte poți afla adevărul, cum ajungi să comunici cu adolescentul, ce vrea și ce îi prisosește.
Un moment foarte aplaudat a fost cel oferit de Colegiul „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș. Tanăra Antonia, cea desemnată de colegii prezenți, a cerut părerea invitaților despre stima de sine și emoțiile în public și a întrebat-o pe doamna Alina Gorghiu, o fostă absolventă a acestei instituții de învățământ, cum a reușit dintr-un oraș mic să ajungă al doilea om în stat.
Deși venită în haine sport, dorind doar să asiste la eveniment ca un simplu cetățean, Alina Gorghiu a răspuns liceului ei de suflet stârnind zâmbete și admirație în jur fiindcă a povestit despre cele 6 ore de latină pe care le făcea la secția de limbi-străine, literatura universală, faptul că era cea mai înaltă din clasă și toate acele lucruri în care liceenii s-au regăsit. Nu în ultimul rând, i-a îndemnat să urmeze facultăți și cariere pe care le iubesc.
Despre politică, cel de-al doilea om în stat a apreciat că este ca un drog de care nu te poți lăsa iar pe fete le-a încurajat să creadă în egalitatea de gen și rolul lor în societate.
Tot Antonia s-a numit și reprezentanta celor de la Câmpulung, elevă a Colegiului ” Dinicu Golescu” iar de la Liceul Ion Mihalache au vorbit Miss Boboc și un tânăr participant la concursuri naționale de muzică, interesați de lumea spectacolului.
O elevă de la Colegiul Odobescu a cerut de mai multe ori microfonul pentru a cere sfaturi în legătură cu jocurile de noroc, întrebarea ei fiind un strigăt de ajutor al unui adolescent care vede că cei care se confruntă cu această problemă nu sunt auziți de autorități, familie, școală.
Colegiul Național Zinca Golescu a realizat afișul prin Bianca, alte două eleve curajoase au adresat întrebări Catalinei Grama iar cei de la Colegiul Național Bratianu s-au oferit voluntari și i-au condus pe participanți la locurile lor.
Profesori de prestigiu din tot județul au venit alături de elevii lor la această dezbatere care se dorește de cel puțin două trei ori pe an iar elevii de la Colegiul Național Brătianu, Odobescu, Ion Barbu, Maria Teiuleanu dar și cei de clasa a VIII-a din câteva școli, am zărit „Tudor Mușatescu” s-au bucurat să vorbească și să li se vorbească pe înțelesul lor de către persoane pe care le știu de la televizor.
O dezbatere publica le oferă cea mai buna oportunitate tinerilor de a exprima și de a se exprima. Încă o data, activitățile extrașcolare își dovedesc eficacitatea, deoarece intr-un cadru nonformal un elev își poate arata curiozitatea , slăbiciunile și forța dincolo de prejudecăți. Scoala si instituțiile care o conduc trebuie sa accepte faptul ca nu ar mai trebui sa existe subiecte tabu in fata unor adolescenți care au acces la atâta informație . Organizatorii au înțeles aceste nevoi ale tinerilor si le-au întins o mâna in cursa lor asiduă pentru a fi ascultați, înțeleși si apreciați . Diriginții acestor elevi știu mai bine decât oricine din afara școlii ca exista atâția elevi eminenți care fie nu se bucura de prezenta ambilor părinți , fie nu le sunt ascultate opiniile si dorințele . Ce facem cu acești elevi de excepție ? Familia ii neglijează afectiv si , de munte ori, chiar si material. Scoala se preface ca nu-i observa. Societatea ii ierarhizează după criterii care le sunt străine .