Argeșeanul Alex Găvan- descoperire uluitoare pe râul Vâlsan
Un număr de 58 de exemplare de asprete, specie considerată fosilă vie şi, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri, au fost găsite în râul Vâlsan din munţii Făgăraşului, în urma unei acţiuni de inventariere care a durat o săptămână şi în care au fost implicaţi şi nouă biologi, un proiect desfășurat de către Fundația Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume, a stabilit numărul de exemplare al celui mai rar pește din Europa.
În râul Vâlsan din Munții Făgăraș trăiește legendarul și enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), aflat pe cale de dispariție. Acest râu este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei) și până astăzi.
”Cea mai profitabilă companie de stat din România nu respectă legea apelor. Practic, statul român îşi incalcă astfel propriile legi, uitându-se doar la profitul de natură strict financiară în detrimentul biodiversităţii. Iar toate astea se întâmplă în condiţiile în care, conform suplimentului pentru ape dulci al raportului Planeta Vie pentru 2020 al WWF, “speciile de apă dulce suferă un declin de 4% pe an, fiind mai ameninţate cu dispariţia decât speciile terestre. Întreruperea rutelor de migraţie ale peştilor reprezintă o cauză responsabilă pentru acest declin”. De asemenea, conform aceluiaşi raport, am pierdut aproape 70% din populaţiile de vertebrate din fauna sălbatică, în medie, în ultimii 50 de ani”, argumentează argeșeanulAlex Găvan.
Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. El foloseşte cea mai bună scenă posibilă, vârfurile celor mai înalţi munţi ai planetei, pentru a face diferenţa în cauzele în care a fost sau este implicat. Printre ele se numără oprirea tăierilor ilegale de păduri, protecţia ultimelor păduri virgine, Parcul Natural Văcăreşti, Centura Verde a Bucureştiului, salvarea aspretelui, probabil cel mai rar peşte din lume sau interzicerea utilizării cianurii în minerit. După ce pe 25 aprilie 2015 a supravieţuit cutremurului şi avalanşei din Everest, a iniţiat împreună cu echipa sa ”Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitară în urma căreia au fost construite trei şcoli în comunităţi izolate din Himalaya, unde acum învaţă peste 300 de copii.
Alex Găvan s-a născut la Cepari în județul Argeș în 1982 în familia unor cadre didactice iubite de comunitate, a absolvit Colegiul Național ”Vlaicu Vodă”, Academia de Studii Economice, Facultatea de Relatii Economice Internationale și timp de 6 ani a fost voluntar pentru Salvamont Curtea de Argeș.