Cultură

Profesorul de poveste din Dealul Mățăului: Cezar Neacșu

Fiii Satului Mățău se reunesc an de an acasă, pe cel mai înalt deal din țară la o sărbătoare câmpenească unde își premiază valorile, își aplaudă copiii care evoluează în spectacol, se ascultă muzică populară și se gustă produse tradiționale. Evenimentul va avea loc pe 28 august în comuna Mioarele iar primarul localității, Gheorghe Șucu, a promis tuturor un eveniment reușit.

Comuna Mioarele avea acum câțiva ani din 2000 de locuitori, aproape 450 de intelectuali, caz unic în Argeș. Mulți datorează acest lucru unui om: Cezar Neacșu.

Născut pe 7 septembrie 1944 în satul Mățău, Cezar Neacșu a absolvit Facultatea de Limba și Literatura română din cadrul Universității București. Mii de elevi, printre care și mari personalități, îi datorează domnului profesor Neacșu o educație aleasă și o limbă română pe care o scriu și o vorbesc fără cusur.

Monumentul Eroilor din Mioarele

Primul lucru care îți sare în ochi lângă sediul primăriei este un monument al eroilor impresionant, făcut la inițiativa acestui om. În timpul comunismului a avut curajul să treacă pe placa de aducere aminte numele tuturor eroilor comunei, atât cei căzuți pe frontul de est cât și cei morți în bătăliile din vest.

Primarul Șucu și Alina Gorghiu, președintele Senatului României în vizită la profesorul Neacșu

Cărțile publicate de domnia sa au lăsat urme adânci în memoria celor care le-au lecturat iar de evenimentele culturale create toată lumea își aduce aminte.

Ansamblul Colinda

Ansamblul „Colinda”, din satul Măţău, comuna Mioarele, judeţul Argeş, cel mai reprezentativ ansamblu de urători, datini și obiceiuri din Muscel își leagă activitatea tot de numele lui Cezar Neacșu, de la Londra la Bruxelles și peste tot în România, acest grup de copii, adolescenți și oameni în vârstă, au uimit cu autenticitatea și bogăția lor culturală pretutindeni.

Chiar și numele satului este explicat de domnia sa: “Noi legăm etimologic această localitate de Jocul Ursului, denumirea satului trăgându-se de la cuvintele Meţovo, Medved care ne duc tocmai către acest animal”. Jocul Ursului e atât de bine legat de această localitate, încât satului Măţău din comuna Mioarele, i se mai spune şi Satul Ursului fiindcă de Anul Nou colindătorii care plimbau urși vii până prin anii 40 strigau:“Ăştia-s urşii din Măţău / Prinşi de mici într-un hârdău”.

De curând, Adrian Săvoiu a publicat o scrisoare-confesiune pe care a intitulat-o ”Domnului profesor Cezar Neacșu, cu dragoste!”, un articol emoționant pe care vă îndemnăm să îl citiți.

Ieri, președintele Senatului României, doamna Alina Gorghiu, l-a vizitat acasă unde i-a oferit o diplomă pentru activitatea remarcabilă în slujba culturii, educației și Muscelului.

Tot cu dragoste și mult respect, întreaga comunitate îi va evidenția meritele domnului profesor Neacșu duminică dar nu putem să stricăm surpriza organizatorilor.

Articole similare