Hora ca la Bârla- un dans din vremuri neștiute și o petrecere câmpenească autentică pe 7 august 2022
Pe vremea când Bârla aparținea Teleormanului, pe la 1885, Bogdan Petriceicu Hasdeu rămâne impresionat de jocul de la Bârla pe care îl și menționează în ”Chestionar”. Așa cum s-a întâmplat în toate satele românești în secolul XIX, s-a pornit o activitate febrilă de culturalizare a satelor unde preoții și profesorii au fost principalii artizani. În perioada interbelică apar deja primele cămine culturale în satele din Bârla.
Dansul ca spectacol a început să se practice la toate obiceiurile de peste an, la hora de duminică dar și la serbările școlare. Apoi a venit comunismul și după el, Revoluția.
În 1991, un om de excepție a fondat Ansamblul de cântece și dansuri ”Floricica”. Acest om care a sfințit locul se numește Voicu Dumitrescu și încă din 1968 când pe această ”vale a jocului” s-a ocupat de prima formație artistică din satul Mozăcenii Vale iar ulterior a obținut premii naționale și a dansat cu acest ansamblu pe mari scene ale României și Europei, activitatea sa a fost una remarcabilă. Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că dansatorii au colaborat cu instrumentiști extraordinari(Rizea Gheorghe, Soagher Ion, acordeonistul Petrache Lăutaru, violonistul Gheorghe Lăutaru sau Radu Marian).
De profesie învățător, Voicu Dumitrescu a dezvoltat dragostea pentru dans tuturor elevilor încă din anul 1958 iar la cei peste 80 de ani, duminică, o să demonstreze ceea ce mulți tineri nu sunt capabili, organizând ca în fiecare an „Hora de la Bârla”, un concurs la care participă ansambluri din cinci județe.
Hora ca la Bârla” are loc în prima duminică din august și de ceva vreme, mai ales din cauza banilor, manifestarea coincide cu Ziua Comunei Bârla și se află la a XVII-a ediție.Profesorul Voicu Dumitrescu, la cei peste 80 de ani de viață, inițiatorul concursului de ansambluri folclorice coordonează în Barla 5 ansambluri: Floricica, Călușarii Mari, Călușarii Mici, Îngerașii și Piticii.
În urmă cu zece zile, Călușarii de la Bârla au ridicat în picioare mii de spectatori la Treviso în Nordul Italiei unde au participat la un festival internațional. În acest moment, toți specialiștii îi socotesc cei mai buni din Argeș.
Primarul Voicu a atras de-a lungul timpului foarte multe fonduri, nu doar prin „Anghel Saligny” , ci și pentru cultură, proiecte naționale sau europene care permiteau și încurajau dotarea cu sonorizare, costume și instrumente.
Pentru duminică, în afară de multă voie bună, taraful condus de Cătălin Iancu și alți soliști argeșeni, o avea invitată pe Maria Ionescu Căpitănescu, un nume de referință al muzicii populare.
Foarte multe personalități născute la Bârla și prin împrejurimi și-au anunțat prezența iar cel mai important oaspete o să fie chiar președintele Sentului României și al PNL Argeș, doamna Alina Ștefania Gorghiu.
Ca în fiecare an, primarul nostru inimos va premia 10 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, doi campioni naționali la box și doi copii cu media peste nota 9 la Testarea Natională.
De la ora 15 în incinta Târgului Săptămânal va avea loc a IX-a ediție a Concursului de Dansuri Populare ”Floare de câmpie” iar de la ora 18, spectacolul și premierile în cadrul Festivalului „Hora ca la Bârla”.