Fashion

CEL MAI MARE SAFIR DIN LUME AL FIRMEI CARTIER A APARȚINUT UNEI REGINE A ROMÂNIEI

Maria, printesa a Marii Britanii si nepoata Reginei Victoria, era dintr-o familie celebră, tatal sau fiind duce de Edinburg, iar mama, singura fiică a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. In anul 1892, ea s-a casatorit cu principele mostenitor al tronului Romaniei, Ferdinand I, nepotul regelui Carol I. Treptat, ea a devenit un adevarat ambasador al Romaniei in Marea Britanie, intarind decisiv relatiile bilaterale dintre cele doua state. Ce remarca istoria despre ea este faptul ca s-a opus intrarii Romaniei in Razboi si ca a activat ca “sora medicala” dupa bataliile de la Marasesti, Marasti si Oituz (1917), fiind supranumita in popor “Mama Răniților”. A fost iubită de popor, alaturi, evident, de Ferdinand I, regele in timpul caruia s-a infaptuit Marea Unire din 1918.
Regina Maria a urmarit si chiar a reusit să-și creeze un stil propriu si să fie in pas cu moda vremii. A apelat la cei mai cunoscuti creatori de moda din epoca: Jean Patou, Redfern, Paul Poiret, Cheruite, Gabrielle Channel, reusind astfel sa iasa in evidenta prin toaletele pe care le-a purtat in diverse ocazii, si care in marea lor majoritate erau de bun gust si de foarte mare calitate.
La aceste toalete regina asorta bijuterii fastuoase (perle, rubine, safire, diamante, briliante), care ii dadeau un aer regesc, si pe care si le achizitiona de la faimoasa firma de bijuterii „Cartier” din Paris. Regina Maria a detinut un safir de aproximativ 479 de carate, simbol al coroanei regale si cel mai mare safir fațetat vreodata.
In afara de piesa de rezistență, Regina Maria mai avea peste 400 de bijuterii, mostenite sau cumparate de la marile firme de bijuterii ale vremii. Așa s-a intamplat si cu celebrul safir. Initial, el a facut parte din colectia celebra a casei de bijuterii Cartier, din 1910, fiind montat intr-o caseta de platina cu motive florale si 3 gherute incrustate cu diamante
Ulterior, acelasi diamante a fost folosit in componenta unui colier incrustat cu diamante, a carui frumusete a facut incojurul lumii. Expus in anul 1919 la un salon din Spania, acesta a fost admirat de numeroase regine, printre care si cea a Romaniei. In anul 1921,15 octombrie, regele Ferdinand l-a cumparat direct de la Cartier, contra sumei de 1.375.000 de franci, platiti in patru rate, pana in anul 1924. A fost o investitie imensă pentru o bijuterie la acea vreme, fiind de altfel, dupa cum spuneam, si cel mai mare safir din lume, de 479 de carate. Devenise deja cunoscut bunul-gust al Mariei si simpatia ei pentru astfel de bijuterii.cartiersaphir1
Un an mai tarziu, in 1922, regina a purtat faimosul colier la incoronarea Regelui Ferdinand I ca Rege al Romaniei Mari. A fost cu siguranta momentul de glorie al dinastiei de Hohenzollern, sarbatorit asa cum se cuvine de catre reprezentantii casei regale. Numeroșii portretiști au descris apoi aspectul reginei Maria la acel eveniment, scoțând in evidenta colierul remarcabil cu safir.
In testamentul sau din 1926, o sectiune speciala prevedea faptul ca bijuteria va fi lasata mostenire Elenei (soția lui Carol al II-lea), pentru a fi data mai departe regelui Mihai, atunci cand se va casatori.
Acest lucru nu s-a mai intamplat insa, deoarece, atunci cand a fost exilat, in 1947, Regele Mihai a luat cu el si celebrul colier si s-a refugiat in Elvetia. Apoi, un an mai tarziu, a vandut safirul bijutierului newyorkez Harry Winston, suma fiind insa confidentiala. In acelasi an, la nunta regelui cu Regina Anna de Bourbon, aleasa sa a purtat colierul incrustat cu diamante al Reginei Maria, insa fara a avea bijuteria celebra a Casei Regale din Romania, safirul.
Ulterior, nu s-a mai auzit nimic despre safirul Casei Regale, pana in 2003, cand a fost cumparat la o licitatie de catre un client anonim, contra sumei de 1,5 milioane de dolari.
În 2015,celebra bijuterie a fost expusă la Grand Palais- Paris 

Articole similare