DE CE TREBUIE SĂ MERGEM LA IERUSALIM MĂCAR O DATĂ ÎN VIAȚĂ
Daca ai credinta vie in Hristos,la Ierusalim te simti inaltat si transfigurat.Dacă ești creștin și mai ales ortodox,trebuie să mergi măcar o dată în viață la Ierusalim și momentul ideal este de Paște,fiindcă e momentul miracolului dumnezeiesc,pe care specialiștii nu reușesc să-l explice de două mii de ani.
Aici sufletul si inima depasesc modul firesc al vietii, pentru ca orice monument, orice piatra sau inscriptie iti graiesc limba iubirii infinite a lui Dumnezeu care isi jer…tfeste Fiul Sau pentru fericirea noastra.
Conform Biblie , David, al doilea rege antic al evreilor, a cucerit Șalemul, o cetate a unei populații canaanene locale, înrudită cu evreii, numită ievusiți, și și-a stabilit aici capitala. Mult timp s-a crezut ca numele Ierusalim ar semnifica „cetatea pacii” pentru ca ar fi alcatuit din doua cuvinte ebraice: Ir – oras si salom – pace. Insa istoricii moderni au preferat sa dezvolte etimologia Ierusalimului dupa doua cuvinte canaanite: Yarah, care inseamna „intemeiata” sau „fo…ndata” si Salem, numele zeului vest semitic, Shulmanu ori Shalim.
Zeul a fost considerat patronul orasului avand chiar un templu construit in onoarea sa. Astfel, Ierusalimul ar fi ctitoria inchinata zeului Salem. Cand David a ocupat cetatea Ierusalimului ea mai purta si numele de Sion, nume a carui semnificatie nu e cunoscuta cu exactitate.
Orașul, care a devenit cunoscut ca Ierușalaim sau Ierușalem, a devenit centrul religios, politic, economic și administrativ al regatului evreiesc antic.Fiul lui David,Solomon a construit aici primul templu și un palat regal, ale căror urme nu au fost găsite de arheologi, ceea ce-i face pe mulți dintre ei să se îndoiască de faptul că ele ar fi existat vreodată.
Ierusalimul a devenit, din motive diferite, centrul geografiei sacre, atat pentru evrei, cat si pentru crestini sau musulmani. in nici un alt oras al lumii istoria nu e atat de ancorata in prezent. Aici pelerinul face experienta unei istorii sfinte in care geografia sacra se integreaza intr-un drum de neuitat.
Sâmbătă la prânz, patriarhul intră în cămăruţa care adăposteşte mormântul lui Hristos, spune rugăciuni speciale şi primeşte Lumina Sfântă, o flacără albăstruie de la care se aprinde o lampă cu ulei de măsline. Din mâinile patriarhului, lumina ajunge la miile de pelerini, adunaţi în biserică, iar clopotele bisericii anunţă Învierea.
Flacăra torţelor aprinse acolo nu arde în primele 33 de minute, după vârsta Mântuitorului. Pelerinii mărturisesc că trăiesc emoţii greu de descris. ,,Nu te mai poţi controla, plângi de fericire”, spun cei care au asistat la miracol.
Este un dar de la Dumnezeu, pe care nimeni nu îl poate explica. Uneori Lumina vine din exterior, alteori se ridică întâi ca o ceaţă luminoasă deasupra Mormântului Sfânt şi se aprinde.
Agenția PARALELA 45,cu sediul și în Pitești,Bl 79,parter,lângă Casa Cărții,vă propune în perioada 27 aprilie-2 mai,un sejur cu avionul în valoare de doar 619 euro.Mai aveți doar câteva zile să vă înscrieți așa că nu pierdeți o astfel de experiență,să vizitați Ierusalimul,Nazaretul,Bethleemul,Caana,practic,să mergi pe urmele Bibliei și al Evangheliei.Un click pe reclama PARALELA 45 a revistei noastre,un telefon la 0348/401649 sau intrând pe pagina paralela45.ro,iată câteva sugestii să îți îndeplinești un vis.