O biserică din Pitești a primit de la Guvernul României un clopot
Biserica Sfântul Mucenic Mina din municipiul Pitești este cea mai veche construcție bisericească din acest oraș, datând din anul 1564 fiind așezată în vechiul cartier boieresc Ceair al orașului Pitești.
Ctitorii ei sunt logofătul Ioan Norocea și soția acestuia, fiică a domnitorului Mircea Ciobanu. Biserica este cunoscută de asemenea și sub numele de „Biserica lui Norocea” sau „Biserica Greci” si, pe lângă „Buna- Vestire” mai are hramurile „Sfinții Împărați Constantin si Elena” și „Sfântul Mina.
Dintre bisericile orașului Pitești aceasta ramâne deosebit de îndrăgită, cunoscând o istorie zbuciumata, ca a mai tuturor
așezămintelor de acest fel din țara noastră.
Înălțată înca din vremea lui Mihnea cel Rau (1508-1509), a fost reconstruita, zidita, în 1564 în timpul domniei lui Petru Vodă (1559- 1581), fiul lui Mircea Ciobanul. Ctitorul acestui locaș este considerat logofătul Ioan, sau Ivan, fiind ajutat si de alti credinciosi, dupa cât se pare macedoneni sau greci stabiliti aici.
În intervalul 26 septembrie 1595-6 septembrie 1597 Ioan Norocea este consemnat ca fiind Mare vornic al Țării Românești unde slujește cu ,,vărsare de sânge’’ pe Mihai Viteazul în luptele cu turcii.
Mai târziu, istoricii au stabilit că este strămoșul regelui Charles, fiica lui Norocea Zamfira căsătorindu-se cu Petru Ratz ai cărui descendenți, prin căsătoria reginei Mary Teck cu George al V-lea.
Un detaliu demn de consemnat este faptul că abia instalat, în 1922, Guvernul Brătianu acordă un ajutor nesperat acestei biserici, dăruind un imens clopot, executat la Fabrica D.D.Popescu de pe Calea Moșilor, București. Acest eveniment coincide cu un altul de care Ionel Brătianu nu este străin, fiindcă la acestă biserică obișnuiau să mergă bunicul său Dincă Brătianu dar și unchiul său preferat Ghiță Enescu, căsătorit cu Anica Furduiescu, locuitori ai Piteștiului.
Prin ordinul Sfintei Episcopii de Argeș, nr. 218 din 14 februarie 1922, osemintele răposaților Ghiță Enescu și Zinca Enescu, unchii lui Ioan I.C. Brătianu ,înmormântați în curtea bisericii, au fost dezgropate și transportate la Florica unde s-au depus în cripta familiei.