Tuturor ne plac prăjiturile și torturile dar puțini știm  ce se ascunde în spatele muncii laborioase și cine a inventat fiecare prăjitură pe care o mâncăm.Astăzi,inspirați de tortul diplomat,cum îi spun românii,de la” Atelierul de prăjituri„ din Pitești care vi-l prepară la fiecare sfârșit de săptămână dar și la cerere,vă prezentăm povestea acestui desert cu ”sânge albastru”.charlotte1 6791a

La începutul secolului al XIX-lea, „regele bucătarilor şi bucătarul regilor”, genialul Chef francez Marie-Antoine Carême, a reinventat acest desert şi l-a numit Charlotte Russe, în cinstea Ţarului Alexandru I, la curtea căruia crea în perioada respectivă. Carême a tapetat un vas cu blat subţire (mai apoi cu pişcoturi) şi l-a u m p l u t cu Crème Bavaroise (n.r. - cremă care derivă din clasica crème p â t i ss i è re sau cremă de vanilie, doar că, în loc de făină era stabilizată cu gelatină. Și, în plus, conținea frişcă bătută, care i-a dat o consistență fină și aerată).Numele de Charlotte vine de la o regină a Angliei,mamă a 15 copii pentru care se preparase acest desert într-o altă formă și nu atât de plăcut estetic.marie antoine careme1 90139

Se spune că şi Crème Bavaroise este tot creația lui Carême.Înainte să plece la Sankt Petersburg și să devină albă celebra lui prăjitură de la zăpada rusă nesfârșită,vindea la Paris același produs denumit însă ”Charlotte parisiene”.Schermata 2017 06 02 a 09.30.371 a5174
A doua legendă spune că numele prăjiturii ar fi împrumutat de la celebrul diplomat rus Karl Nesselrode, mare iubitor de deserturi, poreclit în epocă „Diplomatul”. Cert e că s-a consacrat ca desert de banchet, a cărui prezenţă este remarcată la sfârșitul secolului XIX pe teritoriul Franţei, Rusiei şi Imperiului Austro-Ungar. Era prezent în restaurantele hotelurilor Sacher (Viena) şi Gellert (Budapesta), și a rămas consacrat unor momente festive,cum ar fi anexarea Bosniei la Austro-Ungaria în 1908.